Home » , , » Ιστορία & Τίτλοι του ΠΑΟ

Ιστορία & Τίτλοι του ΠΑΟ

Έχοντας ως έτος ίδρυσης το 1908 και όντας πάντα πρωτοπόρος στα αθλητικά δρώμενα, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ υπήρξε ένα από τα πρώτα αθλητικά σωματεία, το οποίο το 1919 δημιούργησε τμήμα βόλεϊ στην Ελλάδα.

Η διετία 1927-29 ήταν η πρώτη περίοδος δυναμικής παρουσίας του Συλλόγου στο άθλημα με παίκτες δημοφιλείς για την εποχή τους όπως ήταν ο ιστορικός παράγοντας Απόστολος Νικολαΐδης καθώς επίσης και οι Αραβοσιτάς, Γκούμας, Αργ. Νικολαΐδης, Παπαγεωργίου και Παπαστεφάνου.

Η συνέχεια δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη σε ότι είχε κυρίως να κάνει με το ενδιαφέρον γύρω από το βόλεϊ και για το λόγο αυτό η «πτώση» που υπέστη το άθλημα ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Παναθηναϊκός έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με ένα ισχυρό σύνολο κατά τη μεταπολεμική περίοδο και με πρωταγωνιστές τους Λάμπρου, Βαλλίδη, Μομφεράτο, Τζουμάνη, Προσελέντη, Λυκούρη, Κακρίδη και άλλους.

Στα νεότερα χρόνια, το τμήμα βόλεϊ των αντρών του «τριφυλλιού» κατέκτησε πολλούς τίτλους και πήρε διακρίσεις, παρουσιάζοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα μερικούς από τους κορυφαίους πετοσφαιριστές.

Η πρώτη γενιά αθλητών ήταν αυτή της δεκαετίας του ΄60 με τους Ανδρέα και Νίκο Μπεργελέ, καθώς και τους Ηλιόπουλο, Λελούδα, Χασάπη, Εμμανουήλ, Πέρρο και Φωτίου οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο στις επόμενες γενιές για λαμπρές επιτυχίες. Δεν μπορεί κανείς να λησμονήσει τα συνεχόμενα Πρωταθλήματα του «τριφυλλιού» από το 1970-1975! Η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1980 θεωρείται ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εμφάνιση για τον Παναθηναϊκό αλλά και για το ελληνικό βόλεϊ. Στα τελικά της διοργάνωσης, που έγιναν στην Αθήνα, στο κλειστό του Πανελληνίου στην Κυψέλη, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την 2η θέση, έχοντας στη σύνθεσή τους τα αστέρια εκείνης της εποχής: Γεωργαντή, Αγραπιδάκη (σημερινός team manager), Κολιόπουλου, Ηλιόπουλου, Παπαδόπουλου, Μαλουσάρη, Γκουντάκο, Αστρά και Κοκκιναρά.

Τα επόμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός συνέχισε να κυριαρχεί στο φιλέ με παίκτες, οι οποίοι ήταν παράλληλα βασικά στελέχη της Εθνικής ομάδας. Η 3η θέση το 1989 στο Κύπελλο Κυπελλούχων στο Βακάους της Φιλανδίας προστέθηκε και αυτή στις μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Γέρζι Βελτς και παίκτες οι Καζάζης, Τεντζέρης, Ανδρεόπουλος, Κολιόπουλος, Γόντικας, Τσερεμίσοφ, Δημητριάδης, Πρωτοψάλτης, Ναλπαντής, Καραμαρούδης και Μαργαρώνης.

Ακόμα μια σημαντική διετία με επιτυχίες ήταν και η περίοδος 1995-6, όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα με προπονητή τον Στέλιο Προσαλίκα και παίκτες τους Ανδρεόπουλο, Τριανταφυλλίδη, Φιλίπποφ, Σπανό, Χατζηαντωνίου, Ουζούνοφ, Α. Κοβάτσεφ, Σ. Κοβάτσεφ, Καραμαρούδη, Μαυράκη, Κωνσταντινίδη, Ζακυνθινό, Κουτουλέα, Τόνεφ.

Το 2004, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο για το τμήμα βόλεϊ, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή. Έχοντας στον πάγκο τον παλαίμαχο αθλητή Στέλιο Καζάζη (και νυν προπονητή) και με τους Χατζηαντωνίου, Πανταλέων, Στεφάνου, Σμαραγδή, Ψάρρα, Ντονά, Κουρούπη, Λιβαθηνό, Πέτρογλου, Καραγιάννη, Κονσταντίνοφ, Μούρεκ, Στάνλεϊ (αντικαταστάθηκε λίγο πριν από τα play offs από τον Πόλακ) η ομάδα κατέκτησε θριαμβευτικά το πρωτάθλημα.

Το 2006 ο θρίαμβος επαναλήφθηκε με τον Παναθηναϊκό να έχει στο ρόστερ του αστέρια διεθνούς επιπέδου, όπως τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Βραζιλιάνο ακραίο Αμαράλ Ντάντε, τον συμπατριώτη του πασαδόρο Μαρσέλο Ελγκάρτεν, τον Βενεζουελανό διαγώνιο Ερνάντο Γκόμεζ και τον νεοαποκτηθέντα Θόδωρο Μπάεφ σε ρόλο αρχηγού. Μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή των «πρασίνων» στο Final-4 του Τop Teams Cup στη Μαγιόρκα, όπου ο Παναθηναϊκός κατέλαβε την 3η θέση. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε την υποστήριξη των οπαδών, αφού ήταν η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση βόλεϊ που σχετικά μεγάλος όγκος οπαδών ταξίδεψαν σε μεγάλη απόσταση για να ενισχύσουν την ομάδα τους.

Από εκεί και πέρα, το 2007 με προπονητή τον Βραζιλιάνο Ντο Σάντος και παίκτες τους Ανδρεάδη, Μαρσέλο, Γκόμεζ, Πανταλέων, Ντάντε, Μπάεφ, Στεφάνου, Λάππας, Γκιρτζίκης, Προύσαλης, Κουρούπης και Αγκάμεζ, το «τριφύλλι» κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος μετά από 22 χρόνια στο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας. Γεγονός που το επαναλαμβάνει την αμέσως επόμενη χρονιά (2008) στην Ορεστιάδα με προπονητή τον Ιταλό, Μάουρο Μπερούτο και παίκτες τους Ανδρεάδη, Αγκάμεζ, Μαρτσέλο, Πανταλέων, Μινούτσι, Ντάντε, Στεφάνου, Ντονάς, Ψάρρας Σ., Λάππα, Κυριαζή, Γκιρτζίκη και Ψάρρας Α.

Το 2009 ο Παναθηναϊκός έφτασε στο Final-4 του CEV CUP και κατάφερε να διοργανώσει το Κύπελλο Συνομοσπονδίας στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» με προπονητή τον Α. Λεώνη κατέλαβαν τη 2η θέση. Ωστόσο, η «πράσινη» εξέδρα κατάφερε να πάρει την 1η θέση, αφού κέρδισε σε προσέλευση κόσμου ακόμα και την διοργάνωση του Champions League στην Πράγα!

Το 2010 φαίνεται να είναι η χρονιά του Παναθηναϊκού σε όλα τα σπορ... και στο βόλεϊ τα παλικάρια του Στέλιου Καζάζη κατακτούν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου στο Τροκαντερό, νικώντας με 3-2 τον Ολυμπιακό και στέφονται Κυπελλούχοι Ελλάδος για έκτη φορα στην ιστορία τους. Λίγο νωρίτερα, η Ντιναμό Μόσχας του Άμαραλ Ντάντε είχει σταματήσει την καλή πορεία του "τριφυλλιού" στο Τσάμπιονς Λιγκ στην φάση των "12".

Και η ιστορία συνεχίζεται…
Διάδωσέ το :

Δημοσίευση σχολίου